Interim Intelligence

Blog Interim Intelligence

Op dit blog worden regelmatig nieuwe blogposts gepubliceerd over HR, arbeidsmarktontwikkelingen, organiseren, werk, arbeidsmarktcommunicatie, recruitment en sociale media.

De ruim 400 blogberichten die vanaf 2008 tm september 2013 op het blog van Interim Intelligence zijn gepubliceerd zijn door overgang van de provider naar een nieuw platform helaas verdwenen. Op de site socialmediarecruitment.nl kun je deze nog wel vinden in het blogarchief.

Content creatie uitbesteden of zelf doen?

Onlangs heb ik het boek Content Strategy for the Web van Kristina Halvorson en Melissa Rach gelezen. Zoals de titel wellicht doet vermoeden staat daar een heleboel interessants in, waar ik ongetwijfeld op terugkom.

Read more

Vacature voor een hond

Arbeidsmarktcommunicatie en VVV’s, ze hebben iets met elkaar. Dat begon in 2009 toen het Australische VVV The Best Job in the World introduceerde teneinde het Great Barrier Reef te promoten.

Read more

Asscher schrijft groei vaste banen toe aan WWZ, maar blijkt normaal seizoenspatroon

Minsiter Asscher claimt dat de Wet Werk en Zekerheid een positief effect heeft op het aantal vaste banen. Echter, een nadere beschouwing van de statistieken leert dat in jaren met economische groei het aantal vaste banen in het vierde kwartaal altijd groeit ten koste van het aantal flexbanen.

Read more

Mens vervangt robot

Ja, het staat er echt. Mensen vervangen robots. Geheel tegen de trend in. Is het gedaan met de steeds verdergaande robotisering? Nee, daar lijkt het bepaald niet op, maar er is een trend die er voor zorgt dat bijvoorbeeld in autofabrieken robots door mensen vervangen worden.

Read more

Verklaart het failliet van de verzorgingsstaat het succes van flexarbeid?

Telt Nederland in vergelijking met andere Europese landen echt zoveel flexwerkers? En zo ja, hoe komt dat?

Read more

De Marathon van Vopak, leuk voorbeeld employer branding

Als je de tranentrekkende film De Marathon – of maaarathon, zoals Martin Waardenberg zegt, hebt gezien, zal dit filmpje een feest van herkenning zijn.

Read more

Met eerste klant voor Facebook at Work barst strijd om werkvloer echt los

Precies een jaar geleden kondigde Facebook aan dat zij een nieuwe dienst voor organisaties aan het testen was: Facebook at Work. Wereldwijd zijn er ongeveer 300 organisaties die toegang hebben tot de pilotomgeving van Facebook at Work.

Read more

Het einde van de community manager

Recent schreef communityguru Richard Millington een zeer interessante post over de veranderende rol van de community manager https://www.feverbee.com/behavior/ . Hij betoogt dat de alledaagse werkzaamheden van community managers, zoals moderatie en het plaatsen van content, weinig directe waarde hebben.

Read more

Welke en hoeveel robots zijn er en waarom gaan ze onze banen inpikken?

Gaan robots onze banen inpikken? Het lijkt er wel op als je alle recente berichten moet geloven. Wetenschappers als Frey en Osborne en consultancybedrijven als Deloitte  en McKinsey becijferen zonder uitzondering dat tot wel 50% van de banen overgenomen kan worden door robots.

Read more

De eNPS als spiegel voor de organisatie

Als marketeer vond ik de NPS, de Net Promotor Score, altijd al heel erg interessant. Een positieve NPS geeft immers aan dat klanten tevreden over je zijn.

Read more

Vergelijking aantal online vacatures en werkgelegenheid per gemeente

Textkernel heeft de publicatie ‘De Nederlandse vacaturemarkt in 2015’ uitgebracht. De cijfers in dit rapport zijn afkomstig uit Jobfeed, de arbeidsmarktanalysetool van Textkernel, die alle online vacatures verzamelt, categoriseert en doorzoekbaar maakt.

Read more

Top 25 beroepen met de beste vooruitzichten (in de VS)

Vacaturesite Glassdoor, dat tevens reviews over werkgevers verzameld, heeft een top 25 van meest interessante beroepen (in de Verenigde Staten) samengesteld. Ieder beroep kreeg een score van 1 tm 5 op basis van verdienpotentieel, carrièremogelijkheden en het aantal vacatures voor het betreffende beroep.

Read more

Werkgevers publiceren vacatures op verkeerde moment

Textkernel heeft de publicatie ‘De Nederlandse vacaturemarkt in 2015’ uitgebracht. De cijfers in dit rapport zijn afkomstig uit Jobfeed, de arbeidsmarktanalysetool van Textkernel, die alle online vacatures verzamelt, categoriseert en doorzoekbaar maakt.

Read more

Micro carrièresite voor werving cloud sales specialisten

Vorige week publiceerde LinkedIn een overzicht met de top 25 vaardigheden waarnaar recruiters op zoek zijn op LinkedIn. Wereldwijd staat de vaardigheid Cloud and Distributed Computer op de eerste plaats.

Read more

De populariteit van werkgerelateerde zoektermen op Google

Als je veel schrijft over werk en arbeid is het goed om af en toe eens te checken welke termen Nederlanders gebruiken als ze zoeken naar onderwerpen op dit gebied. Google Trends is dan een goed startpunt.

Read more

Top 25 meest gevraagde vaardigheden waar recruiters naar zoeken op LinkedIn

Jaarlijks kijkt LinkedIn wat de meest gevraagde vaardigheden zijn. Met andere woorden, waar zijn werkgevers en recruiters vooral naar op zoek? Deze vaardigheden, en de ontwikkeling ten opzichte van vorig jaar, geven een aardig inkijkje in wat er speelt op organisatieniveau.

Read more

Learning on the job

Informeel leren of learning on the job is de belangrijkste manier om kennis te verwerven. Geen dure trainingen of opleidingen dus, maar ervaringen opdoen en kennis delen met collega's terwijl je werkt. Dat het soms toch een kostbare aangelegenheid is, laat onderstaand voorbeeld zien, dat tevens een voorbeeld is van inspirerend leiderschap.....

Read more

Google en Facebook at Work, de strijd om dominantie op de werklvoer

Facebook en Google zijn grote concurrenten van elkaar. Ze strijden om (web)werelddominantie. Wie trekt de meeste bezoekers? Wie is het meest relevant? In die strijd deden en doen beide bedrijven miljardenovernames.

Read more

Menselijk of zakelijk? P&O versus HRM

In al het voorspellingengeweld rondom werk en arbeid van de afgelopen weken kwam ik ook de voorspelling tegen dat de term P&O in 2016 weer aan belang zou gaan winnen. De term HRM gaat aan belang inboeten omdat het te bedrijfsmatig, te klinisch is. Er komt weer aandacht voor de mens, voor het individu. En daar past de term Personeel & Organisatie beter bij dan het zakelijke Human Resource Management.

Read more

Passen emoticons LinkedIn-mail bij zakelijk karakter?

LinkedIn is een zakelijk social network.

Read more

De nagelknippende robot komt eraan

De laatste tijd lees ik veel publicaties over robotisering. Eerdaags ga ik daar dan ook zeker wat blogjes over schrijven. En als je er dan zoveel over leest is het leuk om er ook mee ‘te spelen’.  Zo kun je op de website npr.org zien of je baan (in de toekomst) makkelijk overgenomen kan worden door een machine.

Read more

7 voorwaarden om Beste Werkgever te worden

geïnspireerde medewerkers zijn veel productiever Jaarlijks wordt onderzocht wat de beste werkgevers zijn. Naast dat het loont om in arbeidsmarktcommunicatie-uitingen te kunnen roepen dat je Beste Werkgever bent, is het natuurlijk ook gewoon zeer verstandig om een goed werkgever te zijn.

Read more

Arbeidsmarktontwikkelingen in de sector specialistische zakelijke dienstverlening

Recent heeft het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) haar nieuwste arbeidsmarktprognoses tot 2020 gepubliceerd. En dat is altijd interessant leesvoer. Welke beroepsgroepen gaan groeien? Welke onderwijsrichting moet je kiezen om een grote(re) kans te hebben een passende baan te vinden? In welke sector is sprake van werkgelegenheidsgroei en waar van krimp? Zomaar wat vragen die door het rapport beantwoord worden. Een aanrader om te lezen dus.

Read more

Voorwaarden voor emailen buiten werktijd

Pling. Je telefoon trilt. Vrijwel meteen neem je je telefoon ter hand om te kijken wat dat plingeltje te betekenen heeft. Het is gewoon onweerstaanbaar. Is het een appje, een mailtje, brekend nieuws? En van wie dan? Je moet gewoon kijken.

Read more

Flexwerker kan hypotheek krijgen op basis van arbeidsmarktkansen

Al jaren klagen mensen zonder vast arbeidscontract, zoals zzp’ers en flexkrachten, dat het lastig is om een hypotheek af te sluiten. De door hypotheekverstrekkers verlangde zekerheid ontbreekt. Vooral jongeren, met weinig werkervaring en veel korte dienstverbanden, zijn daarvan de dupe.

Read more

De werkgever als uitgever

Je bent het vast wel eens ergens tegengekomen. In dit tijdperk van content en sociale media zouden adverteerders uitgevers moeten worden, zo zeggen talrijke deskundigen. Ze moeten (potentiële) klanten aantrekken en behouden met behulp van interessante content, over bijvoorbeeld het oplossen van problemen of de maatschappelijke impact van de organisatie. Hetzelfde geldt echter voor werkgevers. Voor het opbouwen en onderhouden van een employer brand of het simpelweg aantrekken van (de juiste) sollicitanten is het produceren en publiceren van engaging content steeds belangrijker.

Read more

Vreemden op Twitter

Gisteren besloot ik mijn Twitteraccount wat op te schonen. Gebruik makend van een tool als Friendorfollow ontvolg ik wat mensen die mij niet volgen en waar ik geen contact (meer) mee heb.

Read more

Maak van je medewerkers activisten

Consultant Weber Shandwick heeft recent onderzoek gedaan naar de betrokkenheid van medewerkers en in hoeverre medewerkers optreden als ambassadeur voor hun werkgever.

Read more

Welke functie bekleed jij in 2030?

Het is natuurlijk altijd leuk om te speculeren over de toekomst van werk of toekomstige functies. Zo waagde trendwatcher Bakas zich eraan in zijn boek “ De toekomst van werk ”, Jacob Morgan doet zijn duit in het zakje , Bas van de Haterd schreef het boek “ Werken Nieuwe Stijl ” en zelf schreef ik enkele jaren terug al een serie blogs over “De functie van de toekomst”. Nu zelfs de HR-professional vervangbaar lijkt door een robot lijkt er geen maat meer te staan op de toekomst van werk.

Read more

Invoering zelfsturing. Kans of bedreiging voor HR?

Zelfsturing en HR, het lijkt nog geen gelukkige combinatie. Door mijn werk als community manager van ZorgHR kom ik bij veel bijeenkomsten waar zelfsturing centraal staat. Zelfsturing in de zorg is hot. Het is goedkoper, medewerkers worden productiever en het allerbelangrijkste: de cliënt staat weer centraal. Er valt dus veel te zeggen voor de invoering van zelfsturing.

Read more

Vraag niets en krijg alles

Eerder schreef ik al eens dat ik niet hele pagina's aan gegevens wilde invullen om een rapport te verkrijgen. Ik schreef toen ook dat ik wel begreep dat er een wederdienst wordt gevraagd voor het gratis verstrekken van informatie

Read more

Verhalen vertellen of feiten presenteren?

Recent heb ik het boek Storypower gelezen en las ik een artikel met tien tips hoe stortytelling in te zetten om anderen te overtuigen. Steeds weer blijkt dat mensen niet overtuigd worden met feiten en statistieken, maar door emoties aan te spreken.

Read more

Het Community Maturity Model als stuurmodel voor communityontwikkeling

The Community Roundtable, een consultancybedrijf, heeft het Community Maturity Model ontwikkeld. Dit model helpt organisaties te bepalen in welke fase hun community of social business-activiteiten zich bevinden. Daarop kan een planning worden gebaseerd om activiteiten uit te breiden of te professionaliseren.

Read more

De teloorgang of de wake up call van de HR professional?

Zomaar vier berichten die afgelopen week in diverse media verschenen:

Read more

Kennisdeling met een intern blog

Kennis verouderd snel. Zo snel zelfs dat wel eens gesteld wordt dat als studenten afstuderen hun kennis reeds (gedeeltelijk) verouderd is. Daarnaast worden steeds sneller nieuwe producten en technologieën gelanceerd. Technologie waarvan en waarover kennis nog beperkt is.

Read more

Inspirerende boeken over communitymanagement, social business, verandermanagement en online communicatie

In de afgelopen 9 maanden heb ik nogal wat boeken gelezen. Je moet immers je kennis up to date houden of aanvullen. Boeken over specifieke onderwerpen zijn natuurlijk prima, vaak insprirerende kennisbronnen.

Read more

De afhankelijkheid van techniek (en dan vooral mijn reader)

Gisteren was ik onthand. Mijn Reader, Feedly, had namelijk te maken met een ddos-aanval. De site was daardoor niet bereikbaar en ik bleef daardoor verstoken van de nieuwste publicaties op de ruim  200 sites die ik dagelijks volg.

Read more

Bouwen aan een talentcommunity

Een talentcommunity is niet zomaar een adressenbestand. Je moet hard werken om een echte talentcommunity op te bouwen en daarna de leden ervan betrokken te houden bij jouw organisatie.

Read more

Een talent community is meer dan een adressenbestand

Veel organisaties zien wel iets in een talent community. Handig toch zo'n bestand met kandidaten dat benaderd kan worden voor openstaande vacatures?

Read more

Begeleiding voor overwinnen drempelvrees social media

Steeds meer organisaties springen op de rijdende trein die sociale media heet. Ze moeten er nu toch écht iets mee, want de doelgroep zit er en Twitter en Facebook zijn tenslotte hip and happening. Althans, dat horen ze continu om zich heen.

Read more

Links op je website checken

Afgelopen week besloot ik in een verloren uurtje onze website een beetje te gaan bijwerken. Ik kwam op de pagina Over Interim Intelligence terecht, waarop onder andere staat waar ik in het verleden gewerkt heb.

Read more

Voordelen van werven met video

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. En dat verklaart natuurlijk meteen ook het enorme succes van videowebsite YouTube, dat 3 miljard views per dag heeft. Volgens onderzoek van de IAB Taskforce Video bekijkt maar liefst 86% van de Nederlanders van 13 jaar en ouder wel eens online video. Er wordt echter niet alleen gekeken, er worden ook massaal video's gemaakt. Per minuut wordt 48 uur aan video's geüpload op YouTube.

Read more

Test in welke sociale netwerken je moet participeren

Over sociale media in combinatie met recruitment wordt ontstellend veel geschreven. En op zich is dat logisch, want sociale media kunnen een belangrijke rol vervullen in de recruitmentmiddelenmix.

Read more

Werven met afbeeldingen

Steeds meer organisaties ontdekken dat het lucratief kan zijn om via Facebook medewerkers te werven. Vaak echter blijft recruitment nog beperkt tot het posten van vacatures. De kans is 16% dat deze (vacature-)updates in de nieuwsfeed van de volgerschare, als die er al is, verschijnen.

Read more

Zorg voor 5 contacten met marketing- of wervingsboodschap

PR bureau Edelman voert jaarlijks het onderzoek de Trust Barometer uit. Dit onderzoek laat zien welke bronnen door hoogopgeleiden worden gebruikt om zich te informeren over organisaties. Tevens wordt gekeken hoeveel vertrouwen men heeft in bedrijven en vertegenwoordigers van die bedrijven.

Read more

De social business komt eraan

Ryan Holmes, CEO van Hootsuite, constateert dat de functie van social media manager dood is. Althans, het aantal vacatures voor social media managers daalt sterk. Jobsite Indeed.com meldt dat het aantal vacatures voor social media managers is gehalveerd in het afgelopen jaar.

Read more

Buurtzorg is hét voorbeeld van de nieuwe community-based organisatie

In de vorige blogpost werd verslag gedaan van het seminar Het Nieuwe Organiseren, waar door Michiel Schoemaker en Rene Jansen een interessante aanzet werd gedaan tot het denken over nieuwe organisatievormen. Na deze twee sprekers kwam echter een ervaringsdeskundige op het podium. Iemand die dus reeds zijn organisatie vormgegeven heeft volgens 'nieuwe' principes.

Read more

Sociaal kapitaal als basis voor nieuw organiseren

Recent is er kritiek op de term Social business. De principes achter de social business staan zeker niet ter discussie, maar het is wel de vraag of de benaming - social business - de juiste snaar raakt. Zo betoogt Chris Heuer dat met name het woord social in het verkeerde keelgat schiet bij directies en bestuurders. Social is te soft en te nietszeggend.

Read more

De recruiter als community manager

De recruiter moet community manager worden. Dit betekent vaardigheden ontwikkelen om contact te onderhouden met potentiële kandidaten.

Read more

6 arbeidsmarktrapporten voor recruiters die technici werven

Op basis van onderzoek door de Universiteit Maastricht in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken meldde het NRC dat in de hightech-industrie het tekort aan hooggeschoold technisch personeel in 2014 oploopt tot 63.000 technici. Voor elk procent dat de economie groeit, komen daar nog eens jaarlijks 13.000 vacatures bij.

Read more