Interim Intelligence

Blog Interim Intelligence

Op dit blog worden regelmatig nieuwe blogposts gepubliceerd over HR, arbeidsmarktontwikkelingen, organiseren, werk, arbeidsmarktcommunicatie, recruitment en sociale media.

De ruim 400 blogberichten die vanaf 2008 tm september 2013 op het blog van Interim Intelligence zijn gepubliceerd zijn door overgang van de provider naar een nieuw platform helaas verdwenen. Op de site socialmediarecruitment.nl kun je deze nog wel vinden in het blogarchief.

Werkgevers publiceren vacatures op verkeerde moment

Textkernel heeft de publicatie ‘De Nederlandse vacaturemarkt in 2015’ uitgebracht. De cijfers in dit rapport zijn afkomstig uit Jobfeed , de arbeidsmarktanalysetool van Textkernel, die alle online vacatures verzamelt, categoriseert en doorzoekbaar maakt. Deze vacatures zijn ontdubbeld en vacatures voor stages, bijbanen, vrijwilligerswerk, freelance en franchises zijn verwijderd. De overgebleven 1,5 miljoen unieke vacatures zijn vervolgens geanalyseerd. En dat levert bijvoorbeeld onderstaand plaatje op over het aantal vacatureplaatsingen per maand.


Seizoenspatroon

In dit plaatje, dat vacatureplaatsingen over de afgelopen drie jaar toont, is duidelijk een seizoenspatroon te ontdekken. In januari, februari, augustus en december worden de minste vacatures gepubliceerd. Vanaf maart trekt het aantal vacatureplaatsingen aan en in 2014 en 2015 werd in juli een piek bereikt, alvorens het aantal geplaatst vacatures scherp daalde in de maand augustus. Vanaf september stijgt het aantal vacatureplaatsingen traditioneel weer flink, om dan weer in december scherp te dalen.

Vacatures zoeken

Grote vraag is dan: plaatsen werkgevers hun vacatures op het moment dat daarnaar gezocht wordt door werknemers?

Ik heb via Google Trends een ongeveer vergelijkbare grafiek opgesteld als bovenstaand door te kijken naar het aantal zoekopdrachten via Google voor de term vacature voor de periode janauri 2013 tm janauri 2016. Dit geeft een beeld van het zoekgedrag van werknemers en werkzoekenden.

Het blijkt dat in januari, februari en september het vaakst naar vacatures wordt gezocht. In juli en december is het zoekvolume steeds laag.


Vacatureplaatsingen versus vacatures zoeken

Het moment waarop werkgevers hun vacatures plaatsen komt niet overeen met de momenten waarop door werknemers en werkzoekenden naar vacatures wordt gezocht!

Vooral de maanden januari, februari en juli laten grote verschillen zien. In januari en februari gaan medewerkers massaal op zoek naar vacatures. Werkgevers plaatsen dan juist (relatief) weinig vacatures. In juli worden door werkgevers nog wel veel vacatures geplaatst (“kan nog net lekker voor de vakantie” – het betreft geen bijbanen, want die zijn immers door Textkernel eruit gefilterd), terwijl dan het aantal mensen dat op zoek is naar vacatures een dieptepunt bereikt. Zo bezien functioneert de arbeidsmarkt dus niet optimaal en missen werkgevers kansen om de juiste medewerkers aan te trekken.

Aanpassen aan zoekgedrag

Teneinde uit een zo groot mogelijke pool werkzoekenden te kunnen kiezen en de kans te vergroten dat de juiste persoon in aanraking komt met een vacature doen werkgevers er verstandig aan om rekening te houden met de momenten waarop gezocht wordt naar vacatures.

Sourcen

Als je als werkgever zelf op zoek gaat naar de meest geschikte kandidaten (sourcen) of uit een talentpool vist heb je daar natuurlijk niets mee te maken.