Interim Intelligence

Blog Interim Intelligence

Op dit blog worden regelmatig nieuwe blogposts gepubliceerd over HR, arbeidsmarktontwikkelingen, organiseren, werk, arbeidsmarktcommunicatie, recruitment en sociale media.

De ruim 400 blogberichten die vanaf 2008 tm september 2013 op het blog van Interim Intelligence zijn gepubliceerd zijn door overgang van de provider naar een nieuw platform helaas verdwenen. Op de site socialmediarecruitment.nl kun je deze nog wel vinden in het blogarchief.

Welke functie bekleed jij in 2030?

Het is natuurlijk altijd leuk om te speculeren over de toekomst van werk of toekomstige functies. Zo waagde trendwatcher Bakas zich eraan in zijn boek “De toekomst van werk”, Jacob Morgan doet zijn duit in het zakje, Bas van de Haterd schreef het boek “Werken Nieuwe Stijl” en zelf schreef ik enkele jaren terug al een serie blogs over “De functie van de toekomst”. Nu zelfs de HR-professional vervangbaar lijkt door een robot lijkt er geen maat meer te staan op de toekomst van werk.

Er gaat veel, héél veel veranderen de komende jaren. Onder invloed van maatschappelijke en technologische ontwikkelingen komen nieuwe functies op en verdwijnen oude.

Dat biedt kansen voor vooruitstrevende werknemers en ondernemers. Het onderwijs moet aangepast worden en ervoor zorgen dat scholieren en studenten klaar zijn voor de toekomstige arbeidsmarkt. Of zij daar ooit (geheel) in zullen slagen is overigens twijfelachtig. De halfwaardetijd van kennis, de tijd waarin kennis verouderd, is immers drastisch gedaald. Tegen de tijd dat studenten hun studie afronden is een (groot) deel van hun kennis reeds verouderd.

Canadese onderzoekers hebben, rekening houdend met allerlei ontwikkelingen, een lijst met banen samengesteld waarvoor in 2030 vacatures openstaan. Op Mashable worden de volgende tien eruit gelicht:

  1. Nostalgists : interieurontwerpers die, vooral de oudere, rijkere medemens, helpen bij het inrichten van het huis volgens de smaak van het favoriete tijdperk. Dat kunnen bijvoorbeeld de eighties zijn of de roaring fifties.
  2. Telechirurg : een chirurg die op afstand een robot bestuurt die een operatie uitvoert.
  3. Rewilder : Deze functionaris helpt bij het herstellen van de natuurlijke omgeving. Wegen maken plaats voor bossen en moerassen.
  4. Vuilnisontwerper : Van ‘troep’ worden nieuwe dingen gemaakt, waardoor er minder afval geproduceerd wordt.
  5. Simplicity expert : Deze persoon simplificeert complexe processen. Werk dat dagen vergt wordt teruggebracht tot een uurtje. Een ingewikkeld administratief proces wordt teruggebracht tot drie stappen.
  6. Healthcare navigator : Naar welk ziekenhuis kun je met deze specifieke aandoening het beste gaan? Welk type verzorging past het beste bij de persoonlijke situatie? Het complexe zorglandschap kent geen geheimen voor de healthcare navigator.
  7. End of life therapist : Nu mensen steeds ouder worden kunnen zij bewust bezig zijn met het einde van hun leven. Wat moet er allemaal geregeld worden? Hoe kan de dood verzacht worden?
  8. Gamification designer : ‘Spelletjes’ kunnen bijvoorbeeld ondersteunen bij het leren van nieuwe vaardigheden en het up to date houden van kennis. De designer werkt samen met andere beroepsgroepen om problemen op te lossen.
  9. Robot counselor : Deze personen helpen bij het aanschaffen van een robot. Welke robot of welk type robot past bij de specifieke wensen van de klant?
  10. Arctic adventure guide : De Noord- en Zuidpool spreken tot de verbeelding. Velen willen er wel eens een kijkje nemen. Het is dan handig dat er een gids is die je bij de hand neemt.

Een leuk lijstje met toekomstige functies. Leuk om eens over na te denken, lekker te speculeren. Ik zou echter nog niet mijn carrièrepad op af stemmen. Want als de geschiedenis ons iets geleerd heeft, dan is het wel, dat de toekomst niet te voorspellen is!