Interim Intelligence

Blog Interim Intelligence

Op dit blog worden regelmatig nieuwe blogposts gepubliceerd over HR, arbeidsmarktontwikkelingen, organiseren, werk, arbeidsmarktcommunicatie, recruitment en sociale media.

De ruim 400 blogberichten die vanaf 2008 tm september 2013 op het blog van Interim Intelligence zijn gepubliceerd zijn door overgang van de provider naar een nieuw platform helaas verdwenen. Op de site socialmediarecruitment.nl kun je deze nog wel vinden in het blogarchief.

De afhankelijkheid van techniek (en dan vooral mijn reader)

Gisteren was ik onthand. Mijn Reader, Feedly , had namelijk te maken met een ddos-aanval . De site was daardoor niet bereikbaar en ik bleef daardoor verstoken van de nieuwste publicaties op de ruim  200 sites die ik dagelijks volg.

Reader en RSS

Nog even voor diegenen die niet precies weten wat een reader is: Veel websites, en zeker die websites die regelmatig nieuws of bijvoorbeeld nieuwe blogposts publiceren, bieden de mogelijkheid om op de hoogte te blijven van die nieuwe berichten via RSS. Dat staat voor Really Simple Syndication en herken je meestal aan het volgende teken: (soms ziet het er zo uit ). Wanneer je je via RSS op een website hebt geabonneerd wordt regelmatig gecheckt of er nieuwe berichten op deze website staan. Deze berichten worden vervolgens, allemaal in hetzelfde formaat en opmaak, op één plaats verzameld. Deze ‘verzamelplaats’ heet een Reader. En de plaats waar ik al die berichten verzamel is dus Feedly.

Feedly als navelstreng

Ik check Feedly meerdere keren per dag en krijg zo dagelijks enkele honderden berichten onder ogen. Ik blijf zo op de hoogte van het dagelijkse nieuws, hou mijn vakkennis op peil, krijg suggesties voor het schrijven van artikelen voor P&Oactueel , doe inspiratie op voor het schrijven van blogposts en krijg input voor trainingen en presentaties. Het is zogezegd mijn navelstreng met de wereld… Da’s dus niet niks. En gisteren was die navelstreng ineens gebroken.

Afhankelijkheid online tools

Op zo’n moment merk je pas hoe afhankelijk je bent geworden van dergelijke online tools. Alle 200 websites afzonderlijk bezoeken is geen optie. Dus dan maar weer op f5 drukken in de hoop dat Feedly weer online is (en daarmee het probleem erger makend, want bij ddos-aanvallen wordt de site juist platgelegd doordat er tegelijkertijd teveel aanvragen zijn voor het bezoeken van de site).

Ik ben ook totaal afhankelijk van mijn programma dat al mijn wachtwoorden onthoudt (en automatisch invult op het moment dat ik de betreffende site bezoek). Reuze handig natuurlijk, maar er moet niets fout gaan. Ik zou bijna geen website of social medium meer kunnen bezoeken. Triest eigenlijk, maar waar.

Back-up

Techniek helpt ons. Maakt een en ander veel efficiënter. Het maakt ons echter ook afhankelijk. En daar is niets mis mee, zolang het goed gaat. Een oplossing heb ik er eigenlijk niet voor. Ja, je kunt allerlei back-ups maken en schaduwlijstjes aanleggen. Da’s altijd verstandig. Op het moment van een storing heb je dan in ieder geval iets. Je zult niet zo productief zijn als anders, maar je kunt wel verder. Helaas ‘vergeet’ je dergelijke back-ups wel eens. Daar kom je pas achter als het te laat is. Daar weten velen, wiens harde schijf wel eens gecrasht is, alles vanaf.

En Feedly? Dat is ondertussen gelukkig weer online….